Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Paula Fox, Ο χάρτινος αετός (THE EAGLE KITE), εκδόσεις Πατάκη (1997) μτφ. Μίρκα Κονδάκη
Η φοβερή αποκάλυψη ότι ο πατέρας του πάσχει από AIDS συγκλονίζει τον 14χρονο Λίαμ Κόρμακ. Η ανάμνηση μιας εικόνας του πατέρα του αγκαλιά μ' έναν νεαρό είναι θαμμένη βαθιά στο νου του και τώρα παλεύει να βγει και να κλονίσει τόσο την ισορροπία στη σχέση με τον πατέρα του, όσο και την πίστη του στην αλήθεια. Η αγάπη, η ειλικρίνεια και η αποδοχή των συνταρακτικών συναισθημάτων και καταστάσεων που ζει το αγόρι, ως το τραγικό τέλος, του δίνουν τη δύναμη και το έρεισμα για να αντιμετωπίσει τη ζωή του με πίστη και ευαισθησία. Ένα θέμα σκληρό, που η συγγραφέας το χειρίζεται με βαθιά ευαισθησία και ρεαλισμό ταυτόχρονα. Κάτω από την τραγικότητα υποβάλλεται μια αισιόδοξη νότα.
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)A poignant tale traces a boy's difficult and painful struggle to come to terms with his father's homosexuality and AIDS, before it is too late.

Πηγή: goodreads

Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα στα αγγλικά εδώ.


Η ΠΟΛΑ ΦΟΞ είναι συγγραφέας πολλών πετυχημένων και παγκόσμια γνωστών βιβλίων για παιδιά και έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις. Τον Οκτώβριο του 1978 τιμήθηκε με το Βραβείο Άντερσεν της Διεθνούς Οργανώσεως Βιβλίων για τη Νεότητα, το "μικρό Νόμπελ", όπως λέγεται, αφού είναι η ανώτερη τιμητική διάκριση που δίνεται σε συγγραφέα βιβλίων για παιδιά. Η Πόλα Φοξ ζει με την οικογένειά της στη Νέα Υόρκη.

Η βιογραφία της στα αγγλικά:

Paula Fox is an American author of novels for adults and children and two memoirs. Her novel The Slave Dancer (1973) received the Newbery Medal in 1974; and in 1978, she was awarded the Hans Christian Andersen Medal. More recently, A Portrait of Ivan won the Deutscher Jugendliteraturpreis in 2008.

A teenage marriage produced a daughter, Linda, in 1944. However, given the tumultuous relationship with her own biological parents, she gave the child up for adoption. Fox later attended Columbia University, married the literary critic and translator Martin Greenberg, raised two sons, taught, and began to write.

The daughter Fox gave up for adoption, Linda Carroll, is the mother of controversial musician Courtney Love; making her Love's grandmother.

Άρθρο για τη συγγραφέα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου